Friday, December 31, 2010

Missing you, Love pieces...

Dear Bloggie


Though we keep in touch through mails and calls, it's not like having you by my side...

How I wish you guys will here, so that we can pamper each other just like we always did...



Lovely Bashe, "Balik cepat balik cepat balik cepaaaattt~~~! Temankan aku kat umah xde kawan..  Yana dah tinggalkan aku sensorang, die pegi jalan2 DC. Marah die maraaah~ waaaaa~!" (t___t)


Fafa Sayang, "Terima kasih temankan tadi..sangat2 rindu kamu! Bila nak golek2 macam dulu? Rindu nak manja2. Tolong shampoo rambut aku macam selalu mahu ngak?hahaha!" (*-*,) 

Peluk cium dr SC ke Purdue & Aussie,
\\(^_^)//

Monday, December 27, 2010

Dont Blame Gravity for Falling in Love

Dear Bloggie,


Since saya peminat Melly, saje je nak tampal lagu Pujaanku ni kat sini~hehehe! Owh, ini my most favorite romantic song ever~Kalau dengar mesti rase macam ouchh! Saya suka la sebab lirik die cantik,kan? Ape,..xsuke??xsuke sudah~saya suka! lepas tu rasa berbunga je dalam hati. Cehh~feeling lebih..Hihihi~(^_^)

How u define love? Kalau mandi x basah ke? Kalau makan x kenyang?Kalau tidur x lena?Kalau jumpa dup-dap-dup-dap? --> Chiche sangat kan?(^_^) Bagi saya love sangat abstract. You wont even notice when you fall in love. It just like popping up suddenly then you wake up and realize and feel like it's heaven here on earth and then you know that you're falling in love. And dont even ask something like "kenape kau suke die eh? macam mane kau tahu kau sayang die?" because you know what? love is just love and people in real love dont have a reason to fall in love. Definisi cinta bagi saya ialah melengkapi. Melengkapi in a way that si dia memenuhi sisi kekurangan diri saya, dan mungkin saya menyempurnakan kekurangan si dia,.saya rasa itu dah cukup perfect dah. Yang pasti, cukup la kiranya si dia menerima diri saya seadanya, kekurangan dan kelebihan saya, menerima keluarga saya, dapat membimbing saya ke jalan yang benar, then I wont ask for more...

Lately ni saya disajikan dengan pelbagai jenis masalah cinta. Tapi kisah yang nak dikongsi hari ni, kisah Cinta Tiga Segi. Kadang2 kalau telebih hot,.or even ramai sangat nak join the club jadi la cinta 4 segi, cinta 5 segi... Ehhh, ini serius okay. Well~kawan2 saya kan lawa-lawa. Jadi banyak la segi-segi kisah cinta mereka. No offense~Hahaha(^_^) Cinta 3 segi ni biase la, contohnye laa..si A dengan B, tapi tibe-tibe datang C (ni orang ke-3 ni,...jahat ni jahat~). Boleh jugak jadi,si A nak kat B (dah declare ni), tapi B nak kat C... camane?? haa,.ni masalah name die ye kawan-kawan. Saya rasa kebanyakan kes putus cinta ni selalunye melibatkan kes camni la, kes orang ke-3, kes cinta 3 segi.

Lepas tu dah pening nak pilih yang mane satu.....

Sunday, December 26, 2010

DIY : shawl & inner

Dear Bloggie


Last Friday, rasa sangat happy sebab pegi borong kaen kat Walmart. Owh yes, haritu cakap kan saya bosan? Well~kebosanan yang melampau tu akhirnya turned into something fun! Tengah bosan-bosan tu kan, terfikir nak buat something... Fikir fikir fikir,..(@_@)--->cari idea nak buat ape. Tibe-tibe teringat. Stok tudung kat closet tu cam dah boring la. Rase nak tambah koleksi tapi kat sini mane ade jual tudung.... nak beli online xbanyak pilihan, mahal sangat,xmampu la~


Suddenly, I came up with this idea! Ape kate kite jahit sendiri? Belek2 sikit koleksi shawl and inner, macam senang je... Takat jahit2 tepi tu, jahit pakai tangan je la. Nak beli mesin, kang sem depan dah grad nak bawak balik payah...lagipun ibu dah ade mesin jahit kat umah tu (Owh, ibu saya tukang jahit..hihii!). Alaaa~sikit je pun. Jahit tangan je la Lin~ Simple2 dah la. Bukan ade orang nak belek2 sangat pun... Takat nak pakai sendiri xpe.. Membazir je beli. Kalau jahit sendiri boleh pilih corak ape kite nak. Size pun boleh adjust ikut size sendiri.Kaen2 pun lawa-lawa kat Walmart tu. 


So, ajak Sakinah,Aimi & Mardhiah bawak saya ke Walmart. Sementara mereka pilih2 barang2 dapur tu, saya lari la pegi sewing department pilih kaen.. Mula-mula ingat nak cari kaen stretchable senang sket adjust. Lagipun contoh yang saya beli di Malaysia sume stretchable.  Boleh ikut ukuran tu je. Unfortunately xbanyak pilihan..ade satu jenis kaen je yg stretch. Hurm....so xpe la. Kite try la amik cotton ngn kaen laen..(saya xtahu la ape name jenis kaen satu ni, kebas je..hehehe!) Kate nak try buat kan, gamble je la. So mintak la salesgirl tu potong 1/2 yard untuk buat inner (syria inner) and 2yards for shawl material... 

Transformation!

Dear Bloggie

I really should thank this guy, for creating this sweet-cute-lovely template for bubbylypinkypolkadots



"You're the most beautiful flower in the my garden of friendship. We'll always be friend as long as stars twinkle in the sky, as long as angels are there up high...

Okay, I should agree this. Kau nampak dah kurus sikit. Teeeetttt.....hahaha! Encik Hakim ni kawan sekolah rendah saya kat SK Bukit Kapar.. Budak yang bernama Hakim ni dulu mase sekolah sangat senyappppp okay...tapi die baik. Xde kacau2 anak orang sebab dia sibuk asik menyikat rambut dan men'tuck in' baju je kejenye. Yela,.market la katenye kan, dok menyemaaatt ke kau yeah (pssss...waktu tu sebenanye kan die ade scandal.HA HA HA). Eh tapi sekarang pun die ade scandal jugak dengan kawan saya aka kawan pegi sekolah pagi2 kayuh basikal jugak. Okay, semoga cepat kawen. Tapi harus jangan langkah bendul aku okay? Sebab nanti kalau kau kawen dulu mesti kau banyak bende nak cover and hadiah aku pun mesti kau kurangkan budget kan?mane boleyh~heheheee(^_^) !

Thursday, December 23, 2010

Please watch your mouth

Dear Bloggie,

Surfing surfing surfing....Bosannye cuti. Ape nk buat ni? Masih berbaki 2 minggu lagi. Seminggu belum habis tapi  dok bertapa kat State College ni, dah macam xde rupa orang dah....Owh Elin, kesiannye hidup kau kan? hahaha! Jalan-jalan di alam maya tanpa tujuan...Bace komen-komen orang... Tibe-tibe rase marah. Marah secara tibe-tibe bila nampak komen wanita-wanita @ perempuan-perempuan yang saye 'classify'kan kurang sopan, kurang manis, kurang bertamadun, kurang adab, dan yang pasti kurang ajar (mengikut peradaban saya sendiri la..hihihi =D ) ! 

" Weyh~pegi mampos la kau!
" Dah la juling, gemok pulak tu "
" Hodoh la ngok, xpandai berfesyen! "
" Buruk gile kau"
" Benci! Jadi lesbian lagi senang "
" Ko tunggu besok lepas sekolah, mati lah kau! Ape ko ingat ko bagus sangat?!Siap ko esok "
etc....etc.....etc.....

Humangaih....kata-kata diatas dicedok dari mukabuku. Walaupun kata-kata seperti ini tidak dilontarkan kepada saya,but....I was like---> (o_0) ! Masing-masing melontarkan ekspresi dengan sangat senang hati tanpa rasa bersalah..

Saturday, December 18, 2010

A guy, a boy, a toy...


Result dah keluar. Ok. Stress! Ape lagi?jom tengok movie.Waaaaa~! Toy Story 3 sangat menyentuh hati (t_t)...Eh mengarut la kau Elin, tengok cerita kartun pun emosi. Hey hey hey!haruss ok,...Kisah Andy dengan kawan-kawan (toys) die sangat haish..... Well~sebenarnya ini kali pertama menonton Toy Story. Tak tahu ujung pangkal pun sebenarnya. Satu xtengok, dua xtengok,..tibe2 lompat tiga, terus emosi. Hahaha!Sengal~ Eh tibe2 rase jatuh cinta dengan Woody.Eh....heee~! 

Banyak betul mesej tersembunyi....Tapi, papehal pun kalau saya dapat Si Bebear Gemok bau Strawberry tu, memang harus di'side kick'! Ohoo~selfish! Cerita sangat panjang nak buat summary nanti berjela2 melampau. Sila la layan~haha! 

Cakap pasal toys, terbace article tentang 'a guy is a boy, always play with a toy'. Tapi, subject dia bukan la toy mainan tu...toy dalam konteks article yang saye bace tu melambangkan hobi atau minat lelaki tu. Lelaki ni bila nampak perempuan shopping, komaen~~membebel 1001 malam dok kate pempuan membazir. Tapi saya rase la kan, ok je sebab perempuan kalau shopping,.RM100 tu dah boleh dapat macam2. Barang perempuan pun bukannye mahal2. Yang lelaki tu memang la nampak macam xhabis duet sbb xshopping ke ape,.TAPI,..duit dok habis kat bende laen. Hobi lelaki makan duit oh~ 

Contohnya, pak cik saya seorang ni pengumpul model aircraft. Setiap bulan ade peruntukan untuk hobi dia. Dari zaman bujang sampai dah beranak dua ni. Itu aje la yang dihadapnya. Sekali beli model, dah berapa??

Friday, December 17, 2010

Cerita Kedai Kopi


Dear Bloggie,


Tersenyum sendiri bila tengok video ni. Sarat dengan sindiran tapi tetap nice je kat telinge saya. Haha! Jom tengok lirik sikit...

Wednesday, December 15, 2010

'Smile till Ears' Day ~

Dear Bloggie

Tak pernah dalam sejarah menduduki peperiksaan kat PennState ni, final exam during winter pukul 8 pagi. Oh tidakkk~berjalan amik bas pukul 7 lebih dengan salji masih turun lagi, angin sangat kuat macam nak terbang melayang~jantung dup-dap-dup-dap cuak pagi2 dah kene amik paper BMB 400 (Molecular Biology of Gene) ni. Nasib baek ade Adilah Ayoib, "si badang" tersayang tu.... boleh tumpang berpaut. Hihihi! Exam postpone pukul 8.30am, alhamdulillah...Boleh teruskan membace. Aishh,.cuaknye nak masuk exam Murakami (En.Lecturer) nih. Itulah, banyak sangat buat dosa dengan dia...Padan la muke... LBukan ape, sy xpaham la ape die cakap kt dalam class, accent Jepun die sangat pekat likat..Protein jadi "Prottteien~". Jadi, untuk student yang lambat pick up macam sy ni,.memang merangkak la nak paham...hehehe! Eh tapi Murakami sangat cool~pheww~Style die mengajar sangat 'wow'! Die sangat bersemangat! Sy suke dengar lecture die walaupun sy xpaham sangat ape die cakap sebab die sgt cool n die kelakar~Sebenarnya selalunya saya xpaham pun lawak dia tapi Murakami gelak.Saya gelak sebab Murakami gelak sangat kelakar....Sape kate faktor lecturer xpenting??Penting okay~Penting bagi saya la of course.. 

Dulu, mase amik class Biochemistry, sy xpernah missed class tu, which is sangat impossible sepanjang pengajian di PennState ni untuk saya xescape! Tapi,.demi Dennis Lee, lecturer cool&kacak&style, sy xpernah rase terpaksa pun datang class tu.Siap duduk depan sekali okay~Tiap-tiap kelas die pulak tu sy duduk depan. Sebab sy nak nampak die dekat-dekat laaa~Lalalalala~Class laen??xdapatnyeeee....Row 2 3 dari belakang tu la tempat duduk sy selalunye. hehe! Dennis Lee sangat special. Kenape?sebab die ade gaye. Dia tinggi, senyummm sepanjang mase, sambil mengajar, tangan di poket seluar (ini sangat cool! tapi seluar die xbergosok, kesian dia~)...

Sunday, December 12, 2010

Man of the Family...

Red Velvet sempena Hari Lahir Ayah 

12 . 12. 2010,

Hari ni, hari jadi ayah saya. "Selamat Hari Jadi, Ayah ~ ". Bercakap tentang ayah saya, ayah saya xseperti kebanyakan lelaki biase..(memang la,..sebab die adalah ayah saya!hohoho!Eh, maaf la...buat entry pagi2 Ahad, di minggu final week memang begini.heee~) Ayah saya bermisai, macam A.Galak..Kenal A.Galak??Alaaa~yang selalu berlakon cerita polis tu,..Roda-Roda Kuala Lumpur pun dia, Gerak Khas pun ade... Ayah saya bukan kurus,.berkulit gelap, bermisai, tidak banyak bercakap, dan........die cool! yeahh~! (^-^,)

Inilah ayah saya!
Ayah saya seorang yg sangat berprinsip.

Saturday, December 4, 2010

Kitchen Explosion!

Hari minggu yang membosankan...On tv, cerita siang2 cerita mengarut, tutup tv. On fb, xde bende menarik, tutup fb. Housemate2 mencari ketenangan,.seorang melayan jiwa di atas katil, menonton movie yang dia sendiri x paham lalu mengomel sorang2...Xnak kacau,.keluar bilik..Seorang lagi penghuni rumah sedang melayan laptop dengan khusyuk sambil mengunyah semangkuk carrot+celery+tomato--->Urghh~not my taste, saya xmakan sayur. Xboleh nak pau,.. terus melangkah tawaf keliling rumah. Duduk dihadapan pintu melihat luar, salji turun segan2. Ingat nak keluar, hurm~weather xmemberangsangkan...Grab hp, mesej Cik Aimie mahu ajak berceloteh atau ape2 je la..."Ime kerja pukul2 nih..." Aiyaaaa~hari yang xmemberangsangkan! 

Melihat jam sudah pukul12 tgh, berlalu ke dapur mahu masak ayam utk housemate tersayang, dangg~sudah kehabisan stok ayam...Hurm, ikan pun boleh la... Sedang menggoreng mackerel,..sambil menggunting cili,..tiba2,..."POM!" ikan meletup dengan hebat, begitu luar biase tidak seperti selalu,....terasa muka sangat panas. Bingkas mata dialihkan ke atas stove..Oh tidak~letupan kali ini sangat hebat! Stove banjir dengan minyak2...Xboleh jadi xboleh jadi,..Sebelum minyak disambar api,..Play safe! Off cepat2 dan meneruskan kerja lap-mengelap. Stove sudah bersih,.On semula sekejap dan terus mengangkat ikan bertuah itu.Grrrrr~! Hurmph~marah ikan marahh!! Dahi semakin panas dan sedikit pijar..Zoom~off to my room. Oh tidak, terdapat sedikit kesan kemerahan. Sebelum semakin mengganas,..Mari lumurkan dia dengan lotion...Dush!Dush! Semoga tidak meninggalkan parut~ Cukup2 la parut yang sedia ada pun xtercover2 lagi jangan la ditambah lagi. Duhai kesan minyak, sila berbaek2 dengan saya. Hoccay? Hihihi~('-^,) Pelajaran hari ini, ketika menggoreng ikan, pastikan anda menggunakan penutup untuk mengelakkan sebarang kecederaan mahupun kejadian yang tidak diingini.

Banyak orang banyak ragam ~ Owh dunia~

Dear Bloggie,

Hari ni bukak blog.Wow!Dapat mesej indah --> "menyampah aku tengok ko ni, poyo nk mampus. budget! " Ehh, ade orang bace ke blog saya nih?? HA HA HA! Hai~indahnya bahase... Ehem ehem, awak ni 'Rohana Ayob' ke??! mintak sign sikit~ ('-^,)

Fine, camni la.... Dulu lagi saya dah cakap, blog ni blog suke2,.. mungkin tempat saya menggedik ke,.membebel ke,.mengamuk ke,.. Entry pun xberapa nak ada..Sekadar catatan harian, & tulis apa yg sy rase nak tulis. Most importantly, saya rasa,.saya xde invite sape2 datang bace pun, termasuklah awak~Kannn?  So, kalau awak rase saya ni poyo ke,.budget ke,.ape ke,..up to you. Tapi terima kasih la,..sudi mengomen. Maaf la x publish, but instead I do smtg special~<read : "...komen dan kata-kata yang berupa tidak sopan, tidak berguna dan mencabar kredibiliti saya sebagai pemilik blog ini akan di delete secara kejam sesuai dengan salah laku yang tidak bermaruah dan hina itu.." - Khairul Hakim Saibani>

Xperlu kot cakap banyak2. Nasihat saya, awak xperlu baca la kalau rasa memenyampahkan. Bukan apa, disamping menambahkan dosa mengutuk, pastu menyusahkan nak mengomen, pastu kene delete, nak bace pun buang mase, awak xpayah bukak la. Senang kan? Banyak lagi benda menarik n enjoyable awak boleh buat dalam hidup yang singkat nih =D

P/s :  Hidup ni sekejap cuma. Awak, nikmatilah hidup awak macam mana saya menikmati hidup saya ~ (^_^)

Friday, December 3, 2010

Night owl


Dear Bloggie

Jam menunjukkan sudah pukul 3.40 pagi. Tapi hingga saat ini saya masih xdapat melelapkan mata. Tak tahu la kenape.. Haish haish haish mate, berehatlah..tidurlah mate~sebab esok, masih banyak agenda yg xselesai lagi. Nak kate terlebih tido, oh saye rase tak~ sebab siang tadi sy xtido pun......hurm,....*thinking* nak kate ade pk pape, rasenye xde....exam pun dah lepas...tinggal 2 papers for final je. Itu pun 2 minggu lagi. Nak kate lapar, eish,..mane ade lapar. Dah dinner dah tadi...Hari ni pun dah makan nasi lunch tadi. Telebih makan ke xboleh tido??eh xmungkin~hari ni sy makan 2x je....kire ok la tu..... Hurm, dah penat landing dari pukul10 malam, sampai ke pkul 2pagi xboleh tido. Dah dengar lagu pun xjalan jugak. Xboleh jadi ni,.pembaziran mase. Bingkas bangun menyusun langkah ke meja study (hey,..meja study awak sedepa je la~xpayah nak langkah jauh mane pun...hahaha!) yesza! HW Math dah siap! 

All 3 sets dah settle~ boleh tersenyum lega =D . Ok, mungkin ade hikmahnye xdapat tido malam ni. Positive, positive! Mane tahu kalau tido esok bangun lambat and xsempat buat HW yang banyak2 tu?? Tapi sekarang dah siap daaaahhhh~boleh pegi class dengan hati tenang...TETAPI! musykil betul la....kenape lecturer kate saya xhantar HW # 7? Ish, yang ni memang confiden sy dah buat. tapi  kenape die x thick? Free2 kene buat balik, kalau x kang kene tolak 3 markah final..matilahh~ Hey hey! positive positive! Lecturer sy slalu kate, "To success in Math, you need to practice..practice..and practice!" --> Ini untuk sedapkan hati sendiri yang malas nak buat ulang-ulang kali....Eheh ~ Ok, semua pun dah siap.. 

Thursday, December 2, 2010

Invisible Birthday Party

Owh sibuknya sibuknya sibuknya hujung2 semester ni. Naek cuti seperti biase, kerja melambak..Vaccine Presentation Isnin lepas, alhamdulillah, berjalan dengan lancar... Exam Rabu lepas alhamdulillah,.boleh tutup buku dah..lupakan. Quiz pun dah lepas Rabu aritu. Cuma homework selambak yang patut hantar Rabu lepas terpaksa dihantar lambat sket kerana kesilapan teknikal....err...never mind la. Forget it, esok saya hantar ye Mdm.Josephine =)  

So hari ni,..Malaysia December 3rd, dan di sini masih malam December 2nd. Jadi,pagi tadi dengan mate tertutup...tetapi masih bertenaga untuk capai telefon, dial dan membuka mulut, untuk wish,."Selamat Hari Lahir yang ke-22 Rohaizhad!!! ok dah bye...sy ngantuk ni, tido dulu yea.." hahaha!  Owh~sudah 22 tahun rupanya dia. Daripada kecil, sekarang dah besar....Daripada golek2 -> merangkak -> berdiri -> bertatih -> berjalan -> berlari -> melompat... Jatuh bangun jatuh bangun semua dah rase... Sekolah dah habis, dari tadika, masuk sekolah rendah, sekolah menengah, U, dah grad dah pun.... Habis belajar, alhamdulillah~Dah kerja...Ehem ehem, sume macam dah settle kan? Bila nak kawen bang?HA HA HA (Don't freak out!Just kidding..) (^-^,)

Anyway, Happy Birthday Dear..3rd times we don't celebrate your birthday together but i hope we would get the chance to celebrate it on your 23rd nanti..Insyaallah~ So, this year,..xmacam the past 2 years, i've no cake for you, no flowers delivered in front of your door (so that xde org call u tanye jalan sebab sesat nak hantar bouquet delivery..haha!) but instead,..I have this : 

Friday, November 26, 2010

Colorful Rainbow

Dear Bloggie,

Alhamdulillah~ After 1 week out of town, arrived safely at State College. Owh~rasa xready nak mula class lagi....Haish! Just 2 weeks to go before final and I'm done for Fall semester. Cool~Cool~ Let's enjoy this final Fall semester....(*-*,) ---> Owh~xrelanye saye nak warm up 1st day after break dengan presentation vaccine for animal cell culture course.Erghh~blurrrr~!

Owh yea, Thanksgiving kali ni,.saya dah rakan2 perempuan saya telah bersepakat untuk pusing2 New Hampshire - Massachusetts - Connecticut - New York - New Jersey - Lancester, PA . Tetapi,..New York terpaksa di'skip' and kami hanya jalan2 di New Jersey kerana masing2 sudah xlarat n weather pun xberapa nak lawa since bangun pagi2 tiba2 snow shower~ Hurm,..nampaknya impian zaman kanak-kanak saya untuk ambil gambar menjulang tangan macam patung, di depan Statue of Liberty , sambil memakai baju "I love NY" terpaksa di'postpone' lagi...owh sedihnye. Hurm,.xpe la. Mungkin bukan rezeki kite kali ni. Lain kali kite pegi lagi ye  =) <memujuk hati sendiri..huhuhu!> P/s : Sakinah Abas, Aimie, Bashira, Mirae, Raybeat, Mard : thanks for an awesome sweet girls escape!

Anyway, when I was in Lancester waiting for my friends lepak dalam Starbuck kehausan xkeluar2 lagi tu, mate yang kebosanan ni pun melilau2 and ter'bump' into this so nice yet meaningful phrase. I just looooove this! So, let's take a pic of........this :

Monday, November 22, 2010

Dush~Dush~Dush!

Sangat marah. Hari ini sangat marah. Sangat marah dengan web design. Owh~owh~~owh~kenape assignment terakhir web design ni xboleh display video? Ini assignment terakhir untuk subject ini untuk semester ini. Tolong la berjaya..saya dah xlarat  aka malas nak mengadap web design ni lagi. Lagi malas bile kene buat assignment ketika cuti seminggu macam ni. Tetapi lagi marah bila buat kerja 2 jam last2 video x boleh display..Dan semakin xpuas hati sambil membebel sendiri bila revise 2 jam lagi, tetappp xdapat cari kesalahan sendiri...Owh frustnye hati. Code apekah yang salah? JavaScript kah? Nampak macam ok. Dah compare dgn yang laen pun rasenye macam semua ok. Tetapi kenape masih xdisplay?! Mesti ade salah mane2 ni.. Hm,sudah la wifi hotel ni sangat slow macam siput sedut tua yang semput jalan mengesot dengan sangat payah. Owh~saya sudah mula mengarut...ini bermaksud sudah sampai mase utk tido dan menenangkan minda. Tapi macam mane nak tenang kalau kerja belum siap? Xboleh xboleh! Mane boleh tido lagi, cek cek lagi cek lagi cek! *Blurrr~*Owh web design, saya rase kite memang xditakdirkan bersama. Minda saye sangat bukan minda IT. Terase jahil sungguh la macam ni. Saya dah penat nih. Jadi xjadi, saya nak tido jugak. Saya x kira. Xpeduli. Bangun esok pagi baru cek lagi la. Kot2 dapat ilham dalam mimpi. Semoga boleh 'make up' everything esok pagi.. Dan semoga lecturer pergi bercuti, dan terlupa nak cek kerja saya yang xmenjadi ni. Owh video~berfungsi la anda. Jangan buat saya macam ni lagi. Sengsare la bkerja dgn awak malam nih. Degil ni dia nih! Humph~! Tapi~xboleh.Marah diri sendiri...Itu la, sape suruh buat kerja last minute. See?? Menghadap la sensorang pagi2 bute nih. Kawan-kawan semua tido. Jelesnya~ Sakinah Abas, jagalah anda dari mimpi, tolong saye buat mendalah ni~Waaaa!!! Padan muke sendiri...Owh~

Pening lalat,
(@_@) 

Saturday, November 20, 2010

My hair doesn't always stay in place


First of all, I want to make this thing clear : 

I jot this down for my convenience..Since it's my final year and I was thinking by having a blog, I can write anything I want as my record. Since I dont write a diary, so by having a blog, this will make my life easier to recall my sweet-sour-bitter memories study and hidup di tempat orang =) 

No offense ya, this is not an educational blog, not a religious blog, not even a so-truly-only feminism blog, but instead,..this is all about my life. If you like @ can handle the content, you're most welcome...But if you don't, or you think that the content doesn't suit your need, lifestyle, or even your mind,.Plus I just can't change myself to please @ satisfy everyone, with just a blink,. So you can kindly leave this page coz I think that's the best solution. I am not a perfect girl, and my hair does not always stay in place. I'll try to be a better person but people cant just forcing me to do something / be someone that I am not. I am so sorry not because I don't want but it takes time. 

As for the entry, since this is my blog so it's all about me and my world. This may include my lifestyle, my interest, my emotions, my opinion based on my observation, my experience, my friends and all mine. I am not going to write @ share something that is not 'me'. Please limit your expectation.

I am really appreciate and it's an honor to have a reader. However, I just think if people talk bad behind my back, saying "macam bagus, budget itu,..budget ini...." @ "Hari tu cakap itu, hari ni cakap ini....." @ "nak show off....etc" --> I just found this is not nice. Don't you think so? So as I said earlier, if you can handle the content, you are most welcome and I am glad to have you guys! But if you don't, I am really sorry, you're free to leave, and thanks for dropping by~=)

Happy Thanksgiving peeps! To PennStaters, have a break~have a wonderful one! To all seniors, enjoy your last November in the States! 

Huggable Love from New Hampshire,
(^-^,)

Thursday, November 18, 2010

Pre-Birthday Present!

Hi hi hi! Assalamualaikum~selamat tengah malam US, selamat tengah hari Malaysia...(^-^,)

Hari ini, genap 2 minggu sebelum hari lahir Mr.R tiba... Hi Mr.R~Selamat menginjak usia 22 tahun! Iye, Mr.R memang belum matang lagi. Dia muda lagi..Hampir setahun beza usia kami.  Saya selalu terasa saya lebih tua dari dia...Tapi xpe, saye xkisah sebab, insan2 sekeliling kami xtahu hakikat itu sebab die nampak lebih BESAR dan lebih TUA dari saya yang sentiasa kelihatan KECIL dan MUDA! hahaha <evilly laugh~!>

Jadi, setelah berfikir panjang apakah hadiah yang sesuai yang mahu diberi kepada dia sempena hari jadi setahun sekali ini,...setelah meneliti kepraktikalan, budget dan,.....kesesuaian..saya memutuskan untuk memghadiahi Mr.R dengan........ini : 

Leatherman Charge TTi & Bit Kit Accesories
Ya! Inilah keputusan yang paling baik saya rasakan, yang pernah saya putuskan tentang pemberian hadiah kepada Mr.R setakat ini. Hehehe~ =D! Kamu-kamu tahu x ape menatang ni? Owh sebenarnya dulu saya pun xtahu apekah Leatherman ini...Tetapi, oleh kerana seringkali halwa telinga ini disajikan dengan alatan2 dan kerja2 mekanikal oleh Mr.R, yang rajin berkongsi cerita perihal pekerjaannya yang sangat menarik, thrill dan adventure (die la kate....) oleh itu saya rasa saya menjadi semakin bijak dan pengetahuan aerospace engine saya bertambah hebat! Ehem..ehem~at least xde la saya cuma tahu jenis2 bacteria dan media dan cara-cara untuk membiakkan bacteria dan keadaan optimum tumbesaran bacteria dan pengklonan pokok dan bacteria,. dan bacteria dan bacteria lagi.....Owh bosannye dunia saya rupanya~ 

Owh, sebenarnya saya sendiri xpasti apekah nama yang sesuai untuk diberikan kepada menatang ini. Ianya seperti gunting, alaa~kadang2 ayah2 kite pun ade kat umah tu...cuma kite <read : saya> je xtahu nk pakai..yg sy tahu ibu saya penah pakai untuk bukak tin sardin,.dan saya penah pakai gunting tepi tu untuk gunting kertas pendidikan seni bila cari gunting xjumpe.hehehe!Benda ni macam gunting yang ade macam pisau2, ade bilah2, skru2, etc tu...yang terselit tersepit kat tepi2 tu~---->Tu die bila budak bio bagi description owh hodohnye.. minta maaf la..hahaha! Tetapi, ayah saya punye dulu tu untuk pakai kat rumah je,..suka-suka je,.yang ni, untuk Mr.R bawa pergi kerja. Kenapa yang ini menjadi pilihan?
  • Sebelum ni, saya bagi dia hadiah yang saya suke. Saye tahu itu hari jadi die, tp saya xkire la.Saya xpeduli la dia suke ke x, yang penting saya suke jadi die kene ikut kesukaan saya. Walaupun bukan saya yang empunya hadiah2 tu, saya xkire. Saya yang bagi, jadi dia kena ikut taste saya~Lalalalala~ Owh diktatornya....hahaha! Tpi saya xde la kejam sgt seperti yg disangkakan.hehe!Jadi, kali ini...Saya cuba la menyelami hati dia...Fine..Fine...Yes, awak nak ape? haha! Tidak la begitu~Mr.R tidak memilih..sgt senang jage dia nih. Saya tahu ape yang dia nak tahun ni..Saya kan,...wanita pintar~ hehe! ('-^,)
  • Practical ~ Bendalah ini akan digunakan ketika si dia bekerja. Jadi, sangat praktikal saye rase.. Xperlu la die bawak segale macam tools besar2 berat2 kalau takat nak cek nk betulkan bnde2 minor kt flight tu...dgn adenye bnde ni nampak lagi memudahkan kerja die...
  • Oleh kerana dia bawa dan pakai benda ini di tempat kerja, jadi saya rase,..memang bagus la saya bagi benda ini supaya ketika kerja,.die cume akan teringat SAYA! Yes!Itulah sebab utama~biar die selalu ingat saye je~walaupun ketika bekerja! Walaupun ade stewardess yang lawa2 lalu,.tetapp,die ingat saye je sebab,.die pegang barang yg saye bagi! Berani nak buat hal? Semoga tercucuk 'gunting tu kat pinggang die.ahahah~(^_^)
Dah dah la tu mengarut...heh! Gambar2 ini disajikan untuk tatapan Mr.R. Sementara boleh return kalau x satisfy,.cepat2 cek adakah yang ini betul saya beli atau bukan??jika betul,.saya xperlu la pulangkan~ Kalau xbtul,.nanti kite adjust sket yeh?ok x? 

Charge TTi Set : Gunting (sy bgi nama), Bit, Leather Sheath

Leather Sheath 

'Gunting': xblh bkk bnde2 tepi tu sy xckup kederat.ketat sgt~ ;)

Bit & Accesories

This is the box, bwh 'gunting' ade accesories2 laen lagi

More Bit Kit & Accessories

Close up 1 of them
Finally, birthday present telah menjadi pre-birthday present..telah di'reveal' awal 2 minggu untuk mengelakkan kesalahan membeli...ngeh ngeh ngeh~ yela...kl x sape yg rugi?saye jugak....jadi,.mari play safe. Mr.R, kalau awak dah cek ini, mesej saye ok? Hari lahir awak 2 minggu lagi...dan secare xlangsung, hari jadi saye sebulan selepas itu.....take note okay~!hahaha! Hope you like it! 

Fly with Love,
(^_^)

Tuesday, November 16, 2010

Untuk Sekalian Wanita...

Saya beranggapan, semua orang tidak kira lelaki mahupun perempuan mengimpikan kehidupan yang sempurna. Well~semua orang berhak mempunyai impian masing2 kan? Begitu juga saya.. Saya seorang wanita..Bakal menginjak usia 23 tahun dalam mase 2 bulan dari sekarang...Biarpun tidak bermewah-mewah, saya mengimpikan kehidupan yang selesa. Di satu sisi lain, secara umum, kecantikan luaran (fizikal) sudah pasti menjadi perhatian manusia di luar sana...kata-kata pujangga mengatakan "Dont judge a book by its cover" tetapi saya pasti,.jika diikutkan logik minda dan akal yang waras, people DO judge a book by its cover...jadi bersediakah kita berhadapan dengan dunia yang memandang rupa <bukan hanya physical appearance semata2, termasuk kekemasan, kesopanan, perawakan, tingkah laku, percakapan, mahupun peradaban> sebagai aset pertama untuk ke langkah yang seterusnya? Tidak bukan?..Tetapi, manusia seringkali terlupa bahawa kecantikan sebenar adalah kecantikan dalaman yang seterusnya akan terpancar melengkapkan kecantikan yang sedia ada... 

Saya bercakap sekaligus meluahkan rasa, juga sebagai peringatan untuk diri saya sendiri... Sejujurnya, saya rasa sangat sedih melihat keadaan segelintir wanita zaman ini. Sangat mudah terleka dah 'terjatuh' dengan mainan duniawi,juga ayat-ayat manis lelaki berhidung belang tanpa sedar akan bahana yang menanti... Seronok berpeleseran di malam hari tanpa memikirkan tindakan itu memakan diri.... Tidakkah anda sedar wahai wanita-wanita, diri kamu sangat berharga untuk diberi sewenang-wenangnya sesuka hati free-free? Owh,.saya sedih sekali bila balik musim panas tahun ni, gejala membuang bayi semakin berleluasa... Menampakkan sisi zina yang semakin membimbangkan. Saya sedih, dan saya risau... Juga untuk peringatan kepada diri sendiri, minta dijauhi.... 

Wanita dijadikan dari tulang rusuk Adam yang bengkok,... Bukan dari kepala untuk mengatasi. Bukan dari kaki untuk mengalasi. Tetapi, dari sisi... dekat pada lengan untuk dilindungi dan dekat di hati untuk dicintai. Secara zahirnya, perlukan cara yang begitu lembut untuk meluruskan rusuk yang bengkok, terlalu kasar akan patah,...waima terlalu lembut, akan terus membengkok...

Wahai lelaki-lelaki, anda dijadikan untuk meluruskan wanita,kaum yang lemah....bukan mengambil kesempatan terhadap kekurangan dah kejahilan diri... Untuk wanita, jangan biarkan diri dieksploitasi sesuka hati laksana tiada harga diri. Harga diri kamu terlalu tinggi. Sematkan dalam hati, hidup yang singkat ini terlalu indah untuk dinikmati..Jangan dicemari dengan tindakan yang bakal memakan diri.. Sayangi diri kamu kerana permata yang hilang xakan dapat diganti lagi. Ingat, terlalu ramai yang sayangkan kamu. Kerana itu juga saya selitkan mesej ini..Untuk ingatan dan renungan bersama..kerana saya juga seorang wanita.

Video ni, pertama kali sy lihat sewaktu menghadiri motivasi bersama pelajar UIA, 2003, di ATPN..1st time 'disajikan' dengan video ini, saya terpempan dan...terdetik di dalam hati akan kekurangan diri, sekaligus minta dijauhi. Seringkali saya putarkan video ini sebagai muhasabah diri dan peringatan. Berpijak di bumi yang nyata, tidak dapat menandingi wanita-wanita terpuji,.tetapi jauh di sudut hati, saya berharap semoga suatu hari nanti jika diizinkan, saya dapat membuat dan menjadi yang terbaik untuk lelaki yang bernama suami...Berdoa semoga dikurniakan sang suami mithali untuk membimbing diri ke arah yang diredhai Illahi.... Insyaallah.

video


Ratuku....
Ingin ku luahkan apa yang sudah lama ingin ku luahkan
Tentang kebimbanganku ini 
Tatkala melihat bunga-bunga berguguran
Dipetik tangan-tangan yang ganas lagi bernafsu serakah

Ratuku...
Kebimbanganku ini masih menebal
Apabila ku dengar dengungan kumbang perosak
Yang cuba menyedut madumu walau tanpa relamu

Ratuku...
Kebimbanganku bertambah lagi
Bila ku melihat bunga yang tak segan silu
Melampiaskan kecantikannya ketika sedang mekar
Melupakan kuntuman yang sebelum ini melindunginya

Ratuku...
Aku masih terpinga-pinga
Masih wujudkah lagi ratu idaman hatiku
Kerana apa yang aku lihat hari ini
Semakin banyak bunga-bunga gugur 
Bagaikan tibanya musim luruh

Ratuku...
Bukanlah ku harap kau segigih Siti Hawa <read : Siti Hajar actually>
Yang berlari-lari antara Safa dan Marwa
Bukan juga sesetia Ainul Mardhiah, menanti kekasih di pintu syurga

Ratuku...
Akuilah hakikat yang tersurat
Engkau bukanlah Siti Khadijah mahupun Siti Fatimah
Engkau bukan 'Aisyah bukan juga Rabiatul Adawiyah, wanita suci terpuji
Kerana aku tidak layak berharap sedemikian rupa
Cukuplah sekadar kau cuba mencontohi bunga-bunga itu
Kembang mekar mewangi sehingga harumannya melewati pintu-pintu syurga
Jangan kau risau ratuku...
Kadangkala musim berganti
Sehingga bunga tidak dapat berkembang mekar
Tapi itu hanya ujian buatmu...

Ratuku...
Esok musim bunga pasti akan tiba
Dan kau akan mampu berkembang lagi
Cuma yang ku harapkan ketika itu
Kau jaga kelopakmu itu
Jangan sampai tangan-tangan kasar memetikmu lagi
Jangan goda kumbang-kumbang ganas menghisap madumu
Jagan biarkan gagak-gagak hitam itu merosakkan serimu
Kerana...kau ratu idaman kalbu

Ratuku...
Aku bukanlah memandang kecantikanmu
Walaupun kadangkala aku tertarik memandangnya
Tapi bukan itu yang kuharapkan 
Aku yakin ratuku
Masih ada sinar harapan yang bisa membuat ku tersenyum lega
Kerana akan ku temui ratu yang benar-benar ratu...

Saya juga wanita,
('-',)

Monday, November 15, 2010

Little Fairy Missing Her Love Biscuit



Dear Blog,

I need my med right now
Hell yeah, I want it now
Desperately...Now!

I know I just cant
Not in a day
Not in a week
Or even in a month
It takes me a year...

If I could make a wish
Just a wish
I want the time to move faster
So that I don't have to wait till next year

Please please please...
Let it be a reality
Make me happy
And make me feel sooo lucky
Just like a freely flying fairy
Just great as it can be...

 I miss you so much...
Nothing else..
I want you
And you
YOU
That's all
[._period._]


(i_i)

Thursday, November 11, 2010

Sugar On Top!

Last Tuesday, I was soooo bored. So, I get out of the bed...get dressed n zoooOm~cari member nak ajak makan kek! Saya nak makan kek orang buat sambil lepak2 cuci mate...macam best je kan??(^-^,) Bukak tingkap tengok weather pun cantik. Matahari memancar terik. Sangat indah~ mane boleh lepaskan peluang macam ni kat bumi Penn State ni... Lagi2 time Fall macam ni.,nak nampak matahari komaen payah~ bile matahari keluar harus la kite pesta~hahaha!

Sebenarnye, mengenangkan Fall ni would be my last Fall since Im gonna graduate insyaallah on may (Summer), So,.nak jejak US lepas ni macam susah je. Saye pun mengambil inisiatif untuk melakukan rondaan dengan kerap sambil mengcapai kamera mengambil gambar sikit... Boleh la jadi kenang-kenangan lepas ni. Xde la saye terlupe nanti macam mane agaknye rupe musim luruh,..musim sejuk,.musim bunga,.n musim panas~ Eh sedih pulak bile teringat mase kat cni dah tinggal sekejap...Tapi xpe, saye sayang Malaysia lebih lagi. Malaysia~tunggu ye?saya pulangggg~!!!('-^,)

Eh, jauhnya melalut....sebenarnya saya nak cerita pasal SugarOnTop! SugarOnTop ni kedai kek muffin yg comel2 tau! Yang paling best,kedai ni xmacam kedai... iye! betul~ saye terkejut bile masuk kedai ni sebab maaaacam rumah! Saaaaaangat comel! Cozy sangat... Yang uniknye kedai ni, kite boleh trade barang untuk tukar dengan satu muffin tau! Nice kan?? Jadi kalau kamu xbawak dwet, kamu still boleh makan muffin lagi dengan syarat kamu kene trade barang yg berharga $2.50 sebab harga muffin kedai ni $2.50. Kire macam sistem barter la ni...hihihi!


So.,bile kite masuk kedai ni,.ade macam2 barang...Asal boleh je,.sume die display. Saye rase, inilah barang2 yang orang trade in kot......Kedai ni kan,.macam rumah tau! kerusi meja die,.sume macam maen letak je. Kedai ni xformal,..awak nak baring2 pun boleh~ ade radio, Customer boleh bukak sendiri..TV plasma besa kat tgh2 pun ade... Lepas tu,.sofa2 die ade selimut~Eh, bukan selimut la. Ala, orang putih ni kan suke mengait kan?Diorang buat cm ala2 lapik meja,.pastu diorg cover sofa tu,..camtu laaaa~temanye, saye suuuke kedai ni! Sebab deco die cantik.Bukan la deco ape,.sebab die unik! Kedai ni jenis basement. kecik je xbesa,..tapi org pun xramai...Jadi saye buat kedai tu macam kedai saye sendiri.....hohoho!!!Tapi kan,....muffin die manis sangat la.lagi2 topping die. Saye xtahan bende manis2. Tapi sebab muffin tu cantik,..saye settlekan jugak~hahaha! Haritu kami beli ni...

Up : Cookies&Cream
Bottom from left: Banana Split & Mint Choc


  • Banana Split : Rase kek pisang .... Gula dgn ceri kat atas tu, boleh buat diabetes kl makan hari2..sekali sekale macam saye xape...hehehee ;D
  • Cookies & Cream : Rase kek coklat...Topping die rase cm eskem cookies n cream (oreo)..Not bad~ 
  • Mint Chocolate : Rase kek coklat yg minty. sedaaaaaaappppp!! =D
Jom usha sikit rupa kedai nih! (Sila abaikan ekspresi2 yang kurang memberangsangkan... hohoho!)


Kedai ni tersorok sket..xramai tahu,tapi saya tahu ;)
Hot choc ni dalam pasu bertangkai!
(besar & berat!)


Itu,..kitchen die~duduk makan boleh nampak baker bakar muffin =)

Macam2 ade kan??macam bukan kedai je..tapi saye suke!


Suke hati buat macam rumah sendiri~hehehee

Okay~dengan ini saya declare bahawa satu hari nanti,..saya akan buke kedai sebegini rupa! Kamu tunggu yea,..Semoga angan-angan saya menjadi impian yang bakal direalisasikan, dengan dana hasil kutipan dari,...ehem ehem!mr.R,..pleaseeeee??? ('-^,)! Ok saye dah mule mengarut~Jom tido? Minta maaf yea, entry kali ni lemau sket..sebenanye saya pening kepale la buat assignment web design,.tapi sedih pulak tengok blog mule bersawang..Heysh~xboleh jadi nih...Lalu terhasil la entry mati segan hidup xmahu nih.hehehe! Sabtu ni saya ade program best! Nanti update kamu2 yea?hehehe! Jumpe lagiiii~~Knock knock the door, Beauty!
 
Copyright©Nur Amalina Mohd Zaman. All Rights Reserved. Powered by Blogger