Wednesday, January 19, 2011

When the Snow Falls...

Dear Bloggie,
Winter tahun ni sampai lambat. Tak macam selalu. Selalu bile mule class, sejuk dah kurang sikit sebab fasa-fasa kritikal kejatuhan suhu selalunye melanda time winter break..Jadi, terselamat dari rempuhan salji.Hehe! Tapi tahun ni xmacam biase.1st day pegi class semester ni kene redah snow shower. Tak suka. Tak suka, tak suka...Tapi bila amik gamba tetappp kena maintain senyum~huhuhu! ye lah, nanti kalau tengok 10 tahun lagi, kenangan bersalji kat sini, muke cam harammmm, tak selera okay nak tengok. Elok-elok nak imbau kenangan, terus tutup album sebab hodoh sangat...

1st Day Snowy
(From left : Boo, Dil, E, Elin, Mizah)
Orang selalu kate snow tu cantik. Best pulak tu sebab bile cakap keluar asap. Sangat oversea...Reaksi saya? Ni----> (t____t) Yang tak rase boleh la cakap,.Kalau dah rase pun kate gitu, ok,.saya akui kamu hebat lagi kebal! Temanye snow tu bagi saya sebenanye tak seindah mimpi, ngeri lagi ade. Kenapa saya tak suka snow?Or even musim sejuk?

  • Bila suhu jatuh, kulit jadi kering. Kulit kering takpe,.kurang sikit minyak so boleh rase lawa sikit sekejap sebab pimple pun macam kurang.HA HA! Ok, sape yang berkulit cantik, sila senyap.... Tapi bila suhu dah jatuh bawah -10'C, kulit jadi extremely kering so jadi flaky and pedih. Paling senang terkesan mestilah bibir. Bila bibir kering, sangat pedih,sakit.. Jadi lagi teruk bila mula mengelupas. Sebab tu biasenye sape duduk negara 4 musim, mesti ade stok lip balm yang sangat banyak (untuk orang yang selalu hilang lupa letak mane memang macam nih). Dah tak pelik bila lelaki pakai moisturizer or lip balm. Berani kau nak budget jantan macho habis xnak pakai lip balm??Haaa, sila la...tapi jangan menyesal kalau bibir dah mula mengelupas dengan hebat dan tertanggal dan berdarah. Padan mukaaaaa~(^_^) Ok, macam over sangat je. Exaggerate~Hahaha!
  • Bila suhu jatuh, hidung saya yang gedik ni akan mula bleeding. Kenapekah? Adekah badan saya panas sangat sampai terkejut bila keluar rumah tiba-tiba sejuk??Tah,..nanti kite tanye doctor ye... 
  • Bila suhu jatuh, keluar rumah harus pakai baju berlapis-lapis. Untuk manusia kecil (kecil ye, bukan kerdil ) macam saya yang tak berapa nak tahan sejuk ni, biasanya memerlukan at least 4 lapis baju dan sekurang-kurangnya 3 lapis seluar sebelum keluar rumah...Baju ape? Kate lah hari ni saye pakai long sleeve, so lapisan baju akan jadi longsleeve-sweater1-sweater2-winter jacket. Seluar? Boleh pakai 2 helai legging and jeans kat luar. Lepas tu boleh bungkus leher dengan muffler so that boleh tutup hidung jugak untuk elakkan hidung tanggal. Ok, ini tipu. Glove mesti! Kalau lelaki, selalunye akan pakai topi snow yang ade bulu2 sikit ke,..utk panas. Or earmuff. Saya xpakai la sebab dah ade tudung..Kasut selalunye pakai leather boots untuk elakkan basah. Plus kalau kaki terperosok dalam snow, takde la seluar pun basah. Sebab selalunye boot tinggi sikit..So seluar masuk boot.. Okay, tibe-tibe rase macam penguin! Jalan pun macam penguin jugak, kiri kanan kiri kanan. Lepas tu tak berapa nak laju. Eh,melencong pulak. Yang xbest tu bile sampai class. Kenape? Sebab kat kelas ade heater, so class jadi panas! Err,..maksudnya jadi normal, warm. So, itu sangat leceh. @#%&#@$! Class selalunye 50minit,..lepas habis class 1st, kene jalan pegi bangunan laen pulak nak pegi class 2nd, so kena pakai baju-baju-baju tu semua. Lepas tu sampai class 2nd,.nak bukak-bukak-bukak lagi....Marah ok, marah..[kesian baju kena marah].
  • Bila salji turun,.jalan mula becak. Alaaa~becak la,.watery tu.. Lepas tu bila snow tu becampur dengan tanah, jadi kotor. Berlumpur... Lepas tu nak pijak2. So boot pun jadi kotor. Pastu kene lap2. Malas la nak lap,..malasss~!
  • Bila suhu jatuh, saya malas pakai contact lens sebab nanti contact lens cepat kering so mate jadi pedih. So, kena pakai glasses. Bila pakai glasses,bila pindah dari tempat sejuk-panas-sejuk-panas,.glasses jadi berkabus sekejap. Even sekejap, tetap merimaskan saya yang tak tahu sabar nih...Nak lap lap lagi..malas ok,.malas. Well~orang xberape nak rajin memang la macam ni kan?Heeee~ =D
  • Bila salji turun jugak, pergerakan jadi lambat sebab xboleh nak jalan laju-laju. Luckily rumah yang ni (Fairview Apt) ade orang remove snow. Sebab rumah saya dulu (Edith St) xde orang remove snow, so bila snow lebat cecah bawah lutut yang xberapa nak tinggi ni,.Itu sangat meng'efek' pergerakan. So masa jalan nak ke U, jadi double. Kalau class pukul 9am, selalunye keluar pukul 8.30 am pun sempat lagi. tapi sekarang tak lagi. Kena keluar pukul 8 am. Lepas tu sampai class semput, mengah sangat. Penat la jalan sejuk-sejuk ni. Kesian jantung.....(^_^)

Warning : Sekiranya anda ade migrain, tidak digalakkan menonton video ni. Nak tonton silakan, tapi kalau pening lepas tu jangan bising ye. Sebab pusing-pusing. Saya la yang tak pro tu. Dah la tak pro, tangan tak statik pastu berinisiatif nak record. Hahaha! See?Saya dah warning~hihihi~

video

Suare-suare pelik and kata-kata kurang sopan seperti b***h tu boleh diabaikan ye. Maaf, tindakan luar kawalan. Biase la, kadang-kadang mulut xde insuran ni memang terlepas macam tu je. Hoho! And minta maaf sebab video sangat tak berkualiti. Biase la, bukan cameraman yang shoot kan..Hehehe~ Video pun direkod dari seat belakang kereta. Dah kene potong pun sebenanye sebab panjang sangat. Ngantuk nak tunggu die habis upload. Cehh~ngantuk-ngantuk ade hati jugak nak kepilkan video kan,..Yelah, dah buat sekarat jalan baik habiskan je kan...Kang orang datang minang tengah jalan balik umah, Mintak simpang~~ Time ni kami minta tolong Luqman hantarkan pegi Walmart nak beli barang dapur. Biase la, ade kawan minta la tolong kawan kan...Kami kan wanita, insan yang lemah. Hehehe! 

Eh, jangan takut dengan snow. Snow tak teruk sangat sebenanye..Err, shall I say kadang-kadang? Heee (*-^,) Ape la cite pasal snow sume xbest nih,..Nanti la kite cerita pasal snow yang best. Chop, ade ke yang bes? Banyak yang xbest je dari yang best. Haha! 

Sharing Caring,
(^_^)
 
Copyright©Nur Amalina Mohd Zaman. All Rights Reserved. Powered by Blogger