Friday, November 26, 2010

Colorful Rainbow

Dear Bloggie,

Alhamdulillah~ After 1 week out of town, arrived safely at State College. Owh~rasa xready nak mula class lagi....Haish! Just 2 weeks to go before final and I'm done for Fall semester. Cool~Cool~ Let's enjoy this final Fall semester....(*-*,) ---> Owh~xrelanye saye nak warm up 1st day after break dengan presentation vaccine for animal cell culture course.Erghh~blurrrr~!

Owh yea, Thanksgiving kali ni,.saya dah rakan2 perempuan saya telah bersepakat untuk pusing2 New Hampshire - Massachusetts - Connecticut - New York - New Jersey - Lancester, PA . Tetapi,..New York terpaksa di'skip' and kami hanya jalan2 di New Jersey kerana masing2 sudah xlarat n weather pun xberapa nak lawa since bangun pagi2 tiba2 snow shower~ Hurm,..nampaknya impian zaman kanak-kanak saya untuk ambil gambar menjulang tangan macam patung, di depan Statue of Liberty , sambil memakai baju "I love NY" terpaksa di'postpone' lagi...owh sedihnye. Hurm,.xpe la. Mungkin bukan rezeki kite kali ni. Lain kali kite pegi lagi ye  =) <memujuk hati sendiri..huhuhu!> P/s : Sakinah Abas, Aimie, Bashira, Mirae, Raybeat, Mard : thanks for an awesome sweet girls escape!

Anyway, when I was in Lancester waiting for my friends lepak dalam Starbuck kehausan xkeluar2 lagi tu, mate yang kebosanan ni pun melilau2 and ter'bump' into this so nice yet meaningful phrase. I just looooove this! So, let's take a pic of........this :

Monday, November 22, 2010

Dush~Dush~Dush!

Sangat marah. Hari ini sangat marah. Sangat marah dengan web design. Owh~owh~~owh~kenape assignment terakhir web design ni xboleh display video? Ini assignment terakhir untuk subject ini untuk semester ini. Tolong la berjaya..saya dah xlarat  aka malas nak mengadap web design ni lagi. Lagi malas bile kene buat assignment ketika cuti seminggu macam ni. Tetapi lagi marah bila buat kerja 2 jam last2 video x boleh display..Dan semakin xpuas hati sambil membebel sendiri bila revise 2 jam lagi, tetappp xdapat cari kesalahan sendiri...Owh frustnye hati. Code apekah yang salah? JavaScript kah? Nampak macam ok. Dah compare dgn yang laen pun rasenye macam semua ok. Tetapi kenape masih xdisplay?! Mesti ade salah mane2 ni.. Hm,sudah la wifi hotel ni sangat slow macam siput sedut tua yang semput jalan mengesot dengan sangat payah. Owh~saya sudah mula mengarut...ini bermaksud sudah sampai mase utk tido dan menenangkan minda. Tapi macam mane nak tenang kalau kerja belum siap? Xboleh xboleh! Mane boleh tido lagi, cek cek lagi cek lagi cek! *Blurrr~*Owh web design, saya rase kite memang xditakdirkan bersama. Minda saye sangat bukan minda IT. Terase jahil sungguh la macam ni. Saya dah penat nih. Jadi xjadi, saya nak tido jugak. Saya x kira. Xpeduli. Bangun esok pagi baru cek lagi la. Kot2 dapat ilham dalam mimpi. Semoga boleh 'make up' everything esok pagi.. Dan semoga lecturer pergi bercuti, dan terlupa nak cek kerja saya yang xmenjadi ni. Owh video~berfungsi la anda. Jangan buat saya macam ni lagi. Sengsare la bkerja dgn awak malam nih. Degil ni dia nih! Humph~! Tapi~xboleh.Marah diri sendiri...Itu la, sape suruh buat kerja last minute. See?? Menghadap la sensorang pagi2 bute nih. Kawan-kawan semua tido. Jelesnya~ Sakinah Abas, jagalah anda dari mimpi, tolong saye buat mendalah ni~Waaaa!!! Padan muke sendiri...Owh~

Pening lalat,
(@_@) 

Saturday, November 20, 2010

My hair doesn't always stay in place


First of all, I want to make this thing clear : 

I jot this down for my convenience..Since it's my final year and I was thinking by having a blog, I can write anything I want as my record. Since I dont write a diary, so by having a blog, this will make my life easier to recall my sweet-sour-bitter memories study and hidup di tempat orang =) 

No offense ya, this is not an educational blog, not a religious blog, not even a so-truly-only feminism blog, but instead,..this is all about my life. If you like @ can handle the content, you're most welcome...But if you don't, or you think that the content doesn't suit your need, lifestyle, or even your mind,.Plus I just can't change myself to please @ satisfy everyone, with just a blink,. So you can kindly leave this page coz I think that's the best solution. I am not a perfect girl, and my hair does not always stay in place. I'll try to be a better person but people cant just forcing me to do something / be someone that I am not. I am so sorry not because I don't want but it takes time. 

As for the entry, since this is my blog so it's all about me and my world. This may include my lifestyle, my interest, my emotions, my opinion based on my observation, my experience, my friends and all mine. I am not going to write @ share something that is not 'me'. Please limit your expectation.

I am really appreciate and it's an honor to have a reader. However, I just think if people talk bad behind my back, saying "macam bagus, budget itu,..budget ini...." @ "Hari tu cakap itu, hari ni cakap ini....." @ "nak show off....etc" --> I just found this is not nice. Don't you think so? So as I said earlier, if you can handle the content, you are most welcome and I am glad to have you guys! But if you don't, I am really sorry, you're free to leave, and thanks for dropping by~=)

Happy Thanksgiving peeps! To PennStaters, have a break~have a wonderful one! To all seniors, enjoy your last November in the States! 

Huggable Love from New Hampshire,
(^-^,)

Thursday, November 18, 2010

Pre-Birthday Present!

Hi hi hi! Assalamualaikum~selamat tengah malam US, selamat tengah hari Malaysia...(^-^,)

Hari ini, genap 2 minggu sebelum hari lahir Mr.R tiba... Hi Mr.R~Selamat menginjak usia 22 tahun! Iye, Mr.R memang belum matang lagi. Dia muda lagi..Hampir setahun beza usia kami.  Saya selalu terasa saya lebih tua dari dia...Tapi xpe, saye xkisah sebab, insan2 sekeliling kami xtahu hakikat itu sebab die nampak lebih BESAR dan lebih TUA dari saya yang sentiasa kelihatan KECIL dan MUDA! hahaha <evilly laugh~!>

Jadi, setelah berfikir panjang apakah hadiah yang sesuai yang mahu diberi kepada dia sempena hari jadi setahun sekali ini,...setelah meneliti kepraktikalan, budget dan,.....kesesuaian..saya memutuskan untuk memghadiahi Mr.R dengan........ini : 

Leatherman Charge TTi & Bit Kit Accesories
Ya! Inilah keputusan yang paling baik saya rasakan, yang pernah saya putuskan tentang pemberian hadiah kepada Mr.R setakat ini. Hehehe~ =D! Kamu-kamu tahu x ape menatang ni? Owh sebenarnya dulu saya pun xtahu apekah Leatherman ini...Tetapi, oleh kerana seringkali halwa telinga ini disajikan dengan alatan2 dan kerja2 mekanikal oleh Mr.R, yang rajin berkongsi cerita perihal pekerjaannya yang sangat menarik, thrill dan adventure (die la kate....) oleh itu saya rasa saya menjadi semakin bijak dan pengetahuan aerospace engine saya bertambah hebat! Ehem..ehem~at least xde la saya cuma tahu jenis2 bacteria dan media dan cara-cara untuk membiakkan bacteria dan keadaan optimum tumbesaran bacteria dan pengklonan pokok dan bacteria,. dan bacteria dan bacteria lagi.....Owh bosannye dunia saya rupanya~ 

Owh, sebenarnya saya sendiri xpasti apekah nama yang sesuai untuk diberikan kepada menatang ini. Ianya seperti gunting, alaa~kadang2 ayah2 kite pun ade kat umah tu...cuma kite <read : saya> je xtahu nk pakai..yg sy tahu ibu saya penah pakai untuk bukak tin sardin,.dan saya penah pakai gunting tepi tu untuk gunting kertas pendidikan seni bila cari gunting xjumpe.hehehe!Benda ni macam gunting yang ade macam pisau2, ade bilah2, skru2, etc tu...yang terselit tersepit kat tepi2 tu~---->Tu die bila budak bio bagi description owh hodohnye.. minta maaf la..hahaha! Tetapi, ayah saya punye dulu tu untuk pakai kat rumah je,..suka-suka je,.yang ni, untuk Mr.R bawa pergi kerja. Kenapa yang ini menjadi pilihan?
  • Sebelum ni, saya bagi dia hadiah yang saya suke. Saye tahu itu hari jadi die, tp saya xkire la.Saya xpeduli la dia suke ke x, yang penting saya suke jadi die kene ikut kesukaan saya. Walaupun bukan saya yang empunya hadiah2 tu, saya xkire. Saya yang bagi, jadi dia kena ikut taste saya~Lalalalala~ Owh diktatornya....hahaha! Tpi saya xde la kejam sgt seperti yg disangkakan.hehe!Jadi, kali ini...Saya cuba la menyelami hati dia...Fine..Fine...Yes, awak nak ape? haha! Tidak la begitu~Mr.R tidak memilih..sgt senang jage dia nih. Saya tahu ape yang dia nak tahun ni..Saya kan,...wanita pintar~ hehe! ('-^,)
  • Practical ~ Bendalah ini akan digunakan ketika si dia bekerja. Jadi, sangat praktikal saye rase.. Xperlu la die bawak segale macam tools besar2 berat2 kalau takat nak cek nk betulkan bnde2 minor kt flight tu...dgn adenye bnde ni nampak lagi memudahkan kerja die...
  • Oleh kerana dia bawa dan pakai benda ini di tempat kerja, jadi saya rase,..memang bagus la saya bagi benda ini supaya ketika kerja,.die cume akan teringat SAYA! Yes!Itulah sebab utama~biar die selalu ingat saye je~walaupun ketika bekerja! Walaupun ade stewardess yang lawa2 lalu,.tetapp,die ingat saye je sebab,.die pegang barang yg saye bagi! Berani nak buat hal? Semoga tercucuk 'gunting tu kat pinggang die.ahahah~(^_^)
Dah dah la tu mengarut...heh! Gambar2 ini disajikan untuk tatapan Mr.R. Sementara boleh return kalau x satisfy,.cepat2 cek adakah yang ini betul saya beli atau bukan??jika betul,.saya xperlu la pulangkan~ Kalau xbtul,.nanti kite adjust sket yeh?ok x? 

Charge TTi Set : Gunting (sy bgi nama), Bit, Leather Sheath

Leather Sheath 

'Gunting': xblh bkk bnde2 tepi tu sy xckup kederat.ketat sgt~ ;)

Bit & Accesories

This is the box, bwh 'gunting' ade accesories2 laen lagi

More Bit Kit & Accessories

Close up 1 of them
Finally, birthday present telah menjadi pre-birthday present..telah di'reveal' awal 2 minggu untuk mengelakkan kesalahan membeli...ngeh ngeh ngeh~ yela...kl x sape yg rugi?saye jugak....jadi,.mari play safe. Mr.R, kalau awak dah cek ini, mesej saye ok? Hari lahir awak 2 minggu lagi...dan secare xlangsung, hari jadi saye sebulan selepas itu.....take note okay~!hahaha! Hope you like it! 

Fly with Love,
(^_^)

Tuesday, November 16, 2010

Untuk Sekalian Wanita...

Saya beranggapan, semua orang tidak kira lelaki mahupun perempuan mengimpikan kehidupan yang sempurna. Well~semua orang berhak mempunyai impian masing2 kan? Begitu juga saya.. Saya seorang wanita..Bakal menginjak usia 23 tahun dalam mase 2 bulan dari sekarang...Biarpun tidak bermewah-mewah, saya mengimpikan kehidupan yang selesa. Di satu sisi lain, secara umum, kecantikan luaran (fizikal) sudah pasti menjadi perhatian manusia di luar sana...kata-kata pujangga mengatakan "Dont judge a book by its cover" tetapi saya pasti,.jika diikutkan logik minda dan akal yang waras, people DO judge a book by its cover...jadi bersediakah kita berhadapan dengan dunia yang memandang rupa <bukan hanya physical appearance semata2, termasuk kekemasan, kesopanan, perawakan, tingkah laku, percakapan, mahupun peradaban> sebagai aset pertama untuk ke langkah yang seterusnya? Tidak bukan?..Tetapi, manusia seringkali terlupa bahawa kecantikan sebenar adalah kecantikan dalaman yang seterusnya akan terpancar melengkapkan kecantikan yang sedia ada... 

Saya bercakap sekaligus meluahkan rasa, juga sebagai peringatan untuk diri saya sendiri... Sejujurnya, saya rasa sangat sedih melihat keadaan segelintir wanita zaman ini. Sangat mudah terleka dah 'terjatuh' dengan mainan duniawi,juga ayat-ayat manis lelaki berhidung belang tanpa sedar akan bahana yang menanti... Seronok berpeleseran di malam hari tanpa memikirkan tindakan itu memakan diri.... Tidakkah anda sedar wahai wanita-wanita, diri kamu sangat berharga untuk diberi sewenang-wenangnya sesuka hati free-free? Owh,.saya sedih sekali bila balik musim panas tahun ni, gejala membuang bayi semakin berleluasa... Menampakkan sisi zina yang semakin membimbangkan. Saya sedih, dan saya risau... Juga untuk peringatan kepada diri sendiri, minta dijauhi.... 

Wanita dijadikan dari tulang rusuk Adam yang bengkok,... Bukan dari kepala untuk mengatasi. Bukan dari kaki untuk mengalasi. Tetapi, dari sisi... dekat pada lengan untuk dilindungi dan dekat di hati untuk dicintai. Secara zahirnya, perlukan cara yang begitu lembut untuk meluruskan rusuk yang bengkok, terlalu kasar akan patah,...waima terlalu lembut, akan terus membengkok...

Wahai lelaki-lelaki, anda dijadikan untuk meluruskan wanita,kaum yang lemah....bukan mengambil kesempatan terhadap kekurangan dah kejahilan diri... Untuk wanita, jangan biarkan diri dieksploitasi sesuka hati laksana tiada harga diri. Harga diri kamu terlalu tinggi. Sematkan dalam hati, hidup yang singkat ini terlalu indah untuk dinikmati..Jangan dicemari dengan tindakan yang bakal memakan diri.. Sayangi diri kamu kerana permata yang hilang xakan dapat diganti lagi. Ingat, terlalu ramai yang sayangkan kamu. Kerana itu juga saya selitkan mesej ini..Untuk ingatan dan renungan bersama..kerana saya juga seorang wanita.

Video ni, pertama kali sy lihat sewaktu menghadiri motivasi bersama pelajar UIA, 2003, di ATPN..1st time 'disajikan' dengan video ini, saya terpempan dan...terdetik di dalam hati akan kekurangan diri, sekaligus minta dijauhi. Seringkali saya putarkan video ini sebagai muhasabah diri dan peringatan. Berpijak di bumi yang nyata, tidak dapat menandingi wanita-wanita terpuji,.tetapi jauh di sudut hati, saya berharap semoga suatu hari nanti jika diizinkan, saya dapat membuat dan menjadi yang terbaik untuk lelaki yang bernama suami...Berdoa semoga dikurniakan sang suami mithali untuk membimbing diri ke arah yang diredhai Illahi.... Insyaallah.



Ratuku....
Ingin ku luahkan apa yang sudah lama ingin ku luahkan
Tentang kebimbanganku ini 
Tatkala melihat bunga-bunga berguguran
Dipetik tangan-tangan yang ganas lagi bernafsu serakah

Ratuku...
Kebimbanganku ini masih menebal
Apabila ku dengar dengungan kumbang perosak
Yang cuba menyedut madumu walau tanpa relamu

Ratuku...
Kebimbanganku bertambah lagi
Bila ku melihat bunga yang tak segan silu
Melampiaskan kecantikannya ketika sedang mekar
Melupakan kuntuman yang sebelum ini melindunginya

Ratuku...
Aku masih terpinga-pinga
Masih wujudkah lagi ratu idaman hatiku
Kerana apa yang aku lihat hari ini
Semakin banyak bunga-bunga gugur 
Bagaikan tibanya musim luruh

Ratuku...
Bukanlah ku harap kau segigih Siti Hawa <read : Siti Hajar actually>
Yang berlari-lari antara Safa dan Marwa
Bukan juga sesetia Ainul Mardhiah, menanti kekasih di pintu syurga

Ratuku...
Akuilah hakikat yang tersurat
Engkau bukanlah Siti Khadijah mahupun Siti Fatimah
Engkau bukan 'Aisyah bukan juga Rabiatul Adawiyah, wanita suci terpuji
Kerana aku tidak layak berharap sedemikian rupa
Cukuplah sekadar kau cuba mencontohi bunga-bunga itu
Kembang mekar mewangi sehingga harumannya melewati pintu-pintu syurga
Jangan kau risau ratuku...
Kadangkala musim berganti
Sehingga bunga tidak dapat berkembang mekar
Tapi itu hanya ujian buatmu...

Ratuku...
Esok musim bunga pasti akan tiba
Dan kau akan mampu berkembang lagi
Cuma yang ku harapkan ketika itu
Kau jaga kelopakmu itu
Jangan sampai tangan-tangan kasar memetikmu lagi
Jangan goda kumbang-kumbang ganas menghisap madumu
Jagan biarkan gagak-gagak hitam itu merosakkan serimu
Kerana...kau ratu idaman kalbu

Ratuku...
Aku bukanlah memandang kecantikanmu
Walaupun kadangkala aku tertarik memandangnya
Tapi bukan itu yang kuharapkan 
Aku yakin ratuku
Masih ada sinar harapan yang bisa membuat ku tersenyum lega
Kerana akan ku temui ratu yang benar-benar ratu...

Saya juga wanita,
('-',)

Monday, November 15, 2010

Little Fairy Missing Her Love Biscuit



Dear Blog,

I need my med right now
Hell yeah, I want it now
Desperately...Now!

I know I just cant
Not in a day
Not in a week
Or even in a month
It takes me a year...

If I could make a wish
Just a wish
I want the time to move faster
So that I don't have to wait till next year

Please please please...
Let it be a reality
Make me happy
And make me feel sooo lucky
Just like a freely flying fairy
Just great as it can be...

 I miss you so much...
Nothing else..
I want you
And you
YOU
That's all
[._period._]


(i_i)

Thursday, November 11, 2010

Sugar On Top!

Last Tuesday, I was soooo bored. So, I get out of the bed...get dressed n zoooOm~cari member nak ajak makan kek! Saya nak makan kek orang buat sambil lepak2 cuci mate...macam best je kan??(^-^,) Bukak tingkap tengok weather pun cantik. Matahari memancar terik. Sangat indah~ mane boleh lepaskan peluang macam ni kat bumi Penn State ni... Lagi2 time Fall macam ni.,nak nampak matahari komaen payah~ bile matahari keluar harus la kite pesta~hahaha!

Sebenarnye, mengenangkan Fall ni would be my last Fall since Im gonna graduate insyaallah on may (Summer), So,.nak jejak US lepas ni macam susah je. Saye pun mengambil inisiatif untuk melakukan rondaan dengan kerap sambil mengcapai kamera mengambil gambar sikit... Boleh la jadi kenang-kenangan lepas ni. Xde la saye terlupe nanti macam mane agaknye rupe musim luruh,..musim sejuk,.musim bunga,.n musim panas~ Eh sedih pulak bile teringat mase kat cni dah tinggal sekejap...Tapi xpe, saye sayang Malaysia lebih lagi. Malaysia~tunggu ye?saya pulangggg~!!!('-^,)

Eh, jauhnya melalut....sebenarnya saya nak cerita pasal SugarOnTop! SugarOnTop ni kedai kek muffin yg comel2 tau! Yang paling best,kedai ni xmacam kedai... iye! betul~ saye terkejut bile masuk kedai ni sebab maaaacam rumah! Saaaaaangat comel! Cozy sangat... Yang uniknye kedai ni, kite boleh trade barang untuk tukar dengan satu muffin tau! Nice kan?? Jadi kalau kamu xbawak dwet, kamu still boleh makan muffin lagi dengan syarat kamu kene trade barang yg berharga $2.50 sebab harga muffin kedai ni $2.50. Kire macam sistem barter la ni...hihihi!


So.,bile kite masuk kedai ni,.ade macam2 barang...Asal boleh je,.sume die display. Saye rase, inilah barang2 yang orang trade in kot......Kedai ni kan,.macam rumah tau! kerusi meja die,.sume macam maen letak je. Kedai ni xformal,..awak nak baring2 pun boleh~ ade radio, Customer boleh bukak sendiri..TV plasma besa kat tgh2 pun ade... Lepas tu,.sofa2 die ade selimut~Eh, bukan selimut la. Ala, orang putih ni kan suke mengait kan?Diorang buat cm ala2 lapik meja,.pastu diorg cover sofa tu,..camtu laaaa~temanye, saye suuuke kedai ni! Sebab deco die cantik.Bukan la deco ape,.sebab die unik! Kedai ni jenis basement. kecik je xbesa,..tapi org pun xramai...Jadi saye buat kedai tu macam kedai saye sendiri.....hohoho!!!Tapi kan,....muffin die manis sangat la.lagi2 topping die. Saye xtahan bende manis2. Tapi sebab muffin tu cantik,..saye settlekan jugak~hahaha! Haritu kami beli ni...

Up : Cookies&Cream
Bottom from left: Banana Split & Mint Choc


  • Banana Split : Rase kek pisang .... Gula dgn ceri kat atas tu, boleh buat diabetes kl makan hari2..sekali sekale macam saye xape...hehehee ;D
  • Cookies & Cream : Rase kek coklat...Topping die rase cm eskem cookies n cream (oreo)..Not bad~ 
  • Mint Chocolate : Rase kek coklat yg minty. sedaaaaaaappppp!! =D
Jom usha sikit rupa kedai nih! (Sila abaikan ekspresi2 yang kurang memberangsangkan... hohoho!)


Kedai ni tersorok sket..xramai tahu,tapi saya tahu ;)
Hot choc ni dalam pasu bertangkai!
(besar & berat!)


Itu,..kitchen die~duduk makan boleh nampak baker bakar muffin =)

Macam2 ade kan??macam bukan kedai je..tapi saye suke!


Suke hati buat macam rumah sendiri~hehehee

Okay~dengan ini saya declare bahawa satu hari nanti,..saya akan buke kedai sebegini rupa! Kamu tunggu yea,..Semoga angan-angan saya menjadi impian yang bakal direalisasikan, dengan dana hasil kutipan dari,...ehem ehem!mr.R,..pleaseeeee??? ('-^,)! Ok saye dah mule mengarut~Jom tido? Minta maaf yea, entry kali ni lemau sket..sebenanye saya pening kepale la buat assignment web design,.tapi sedih pulak tengok blog mule bersawang..Heysh~xboleh jadi nih...Lalu terhasil la entry mati segan hidup xmahu nih.hehehe! Sabtu ni saya ade program best! Nanti update kamu2 yea?hehehe! Jumpe lagiiii~~Knock knock the door, Beauty!

Sunday, November 7, 2010

Blueberry Cheesecake!

Yesterday, I told u that we having 'kenduri' after the game...makan-makan sampi lebam! Habis game, sampai rumah je kami masak2,...lepas tu kami main mastermind,..lepas tu kami main UNO! walaupun pertame kali maen UNO, dan setelah penat rakan2 meng'explain' "how to play UNO cards" sebab saya memang xpaham2...tetapi,..i repeat,.tetapi.......saya tetappppp juara okey??Apabila 1st round saya sudah menang dan kebosanan sebab kawan2 yg lain x habis2 main dan saya kena jadi penonton = xbest! x thrill la macam ni,..jadi on the 2nd round, saya saje je xnak menangkan <pandainye auta...>~~~hihihi!(^-^,)

Wow~Wow~Wee~!Menus of the Day
p/s:cendawan tu sambil masak kunyah..by the time dinner,nk habis dah~
Menus of the night : Ayam masak merah, Cendawan goreng tepung, Ayam masak lemak cili api, Masak lemak labu, Sambal belacan, Blueberry cheesecake!Yumm Yumm Yummm~~! menarik kan?? =D
Having Fun with Mastermind

It's UNO time!

Teng..Teng..Teng....please try again ;)
Itu,.agenda malam tadi,...Actually on the night before, I made this marble cake...

Sugar on top
Tapi,..kawan-kawan saya xminat makan cake tepung macam ni...xluak pun.Jadi,...semalam saya buat ni...

Blueberry Cheesecake!
Saya tahu mereka suke cheesecake!Ini lah cake paling senang nak buat! campak2-bakar kejap-masuk peti-siap! Jom buat? =)

Blueberry Cheesecake

Ingredients:
  • 2 blocks of Philadelphia cream cheese
  • 2 eggs
  • 1 cup of granulated sugar
  • Fruits @ pie filling 
  • Butter
  • Biscuits (~15 pieces)
Directions: 
Pie Crust Making...
Step #1 : Crush the biscuits
<saya cool saya pakai lesung batu..dum dumm dummm!!!>

Step #2 : Add some butter, just some!
<u may add some sugar but i dont...>

*Just some butter sampai u boleh kepal2 macam ni =)

Step #3 : Tekap2 kuat2 atas loyang...
<Baking pan saya xdpt dikesan jadi saya pakai pie foil je~how sad =( >

*Tekap2 sampai macam ni...
Cheesecake Filling...

Step #1 : Combine cream cheese, sugar, & eggs

*Kacau sampai jadi gini....
<xde mixer,kacau pakai wooden spoon..saya malas,nak cepat..hehe>

Step #2 : Add your fav fruit..w/o syrup..just fruit!

Step #3 : Mix, but not too well..
<Just nice sampai awak nampak pusaran mcm ni =) >

Step #4 : Pour off the cheesecake filling on the top of pie crust

Step #5 : Ratakan dia...

Step #6 : Add some syrup (if u use tinned fruit @ pie filling then u'll have this)
*optional

Step #7 : Bake for 20 minutes at 350 F...

Step #8 : Turn down oven, add some more syrup and blueberry on top.
Bake for another 20 minutes at 325 F.
<*If the top starts to overflow the pan, press gently dear~>

Step #9 : After the baking is done,..let it cool down~and letak dlm peti sejuk at least 3hrs
(*well cook : sides of the cake,.xmelekat dekat pan dah ~ )

Ready to be eaten! Homemade Blueberry Cheesecake!

Okay dah siap dah~!kali ni saya buat direction bergambar..lagi senang kamu faham kot. Cheesecake ni, kamu boleh pilih nak bakar atau nak masuk dlm fridge terus,..Saye suke cheesecake bakar sebab saya xtahan bau hanyir telur,..kalau bakar pulak,..saya suke rentung2 sebab saya rase best la bau rentung2.menaikkan selere makan saya.hahaha! Some people might add flour to the cheesecake filling to make it firm. Tapi saya xminat la..sebab saya suke rasa cheese yg ori w/o tepung..jadi saya xletak tepung. As the result, lembik la sket texture die..tapi cukup la lemak untuk tekak saya nih~ Do some adjustment if needed. Till now, knock2 the door beauty lady! Selamat mencuba~ (^-^,) !!!

We are...PENNSTATE!!!

Hello hello hello~! Selamat kembali menjengah saudara saudari~(^-^,) mana saya menghilang? eh eh, saya xhilang la..saya busy sikit 2 3 hari ni.. minta maaf bubblypinky..hihihi! Hari ini dalam sejarah, percaya atau tidak...Pada tarikh Nov 6th 2010..saya telah pergi,....menonton american football!!! What?..cik pinkpolkadots menonton american football??macam x pecaye je...... paham ke die??tahan ke die? eleh~tah2 datang tunjuk muke je........Eh,.mane kamu tahu??memang laaaaaaa~!memang la saya datang tunjuk muke pun....memang la saya xpaham....memang pun saya x tahan,..2nd quarter je saya dah sakit pinggang tarik2 Aimi ajak balik.."Ime,jom la kite balik..jom la...jom la kite balik singgah makan ice cream kat Berkey Creamery " ,.pandai la kamu2 ni teke....HA HA HA! Dulu, saya ikut Mr.R tengok bola MU lawan ape tah,..lepas tu,..saya tetido jugak kat situ sebab kebosanan x paham~ Saya terjage pun sebab die bersorak dan saya terkejut macam nak gugur jantung bila tangan die terlepas tahan kepale saya yg dah terlentok. So lepas tu, die xnak bawak saya tengok bola dahhh sebab saya ni x memberangsangkan dan menyusahkan...Eleh~saya x kisah pun....pegi la pegiii~huhuhu!Saya bukan paham pun bola2 ni..Saya tengok bola pun paling2 saya tengok player die je...hehehe.

Eh,.tapi sebenanye ade reasons tau yg buat saya xtahan nak duduk kat ctu lame2 (tetap xnak kalaaahh~heeee~).....Antaranya :
  1. Sakit pinggang : tengok game x boleh duduk....kenape??sebab kalau saya duduk, maksudnye saye la the only one yg x berdiri cheer for pennstate!sebab semua orang berdiri~nanti diorang sorak2,.mati la saye terpijak..owh~tidak2...amal saya belum cukup nak cover kejahatan yg semakin membanyak.ngeee;D
  2. Cuaca sejuk + sedikit gerimis + hujan batu : hey hey heyy~~~~saya dah pakai 4 lapis baju tetapi tetapppp x lut...mcm mane? dah dah dah...jom balik cari heater kat umah?heeee~<lepas ni gamaknye xde la sape nak ajak saya tengok football lagik.heee>..tapi yg paling penting, bile cuace semakin sejuk,.perut semakin lapar,..dan menjadi semakin teruk apabila pak cik berdiri depan saya ni makan fries n nuggets panas2--->saya sangat jeles!!!grrr~!
  3. Saya xpaham la game ni macam mane sebenanye : itu la......laen kali sebelum pegi tengok game,.pegi la browse wiki ke, "how to play football?" or at least..."how the score is counted " cess~! TETAPI,..walaupun saya x paham ape itu touchdown,.etc..saya tetap melemparkan komen sesuka hati sambil mata melayan game walaupun xpaham....hahaha! "eh penn state ni lembap laaa!apehal xde org nk defend ni?tgk tu...senang2 je Northwestern score~" ..."Hish~ape la PennState ni,..mari la aku ganti JoePa (Joe Paterno ni coach pennstate) " ..."eh,.mane player2 yg laen?asal la lambat sgt gerak.....tengok tu,.dah xtahu nak passing bola kat sape...hah!kan dah kene tackle! hish ape la pennstate ni.......dah tertinggal 0-21!" tu diaaaa...walaupun xpaham tetapppp nak komennn~! hahaha! tapi yang paling saya x puas hati tu,..maen game quarter, 15 minit.tapi,..maen 2 minit,..benti rehat,resume video 6 minit,..maen lagi 3 minit,.berenti lagi 6 minit....hey hey hey!!apekah??baek saya tengok bola macam ni~sampai raye x habis.....cheesy wedges betul la~
  4. Perempuan dok depan ni membebel x henti2 : Fed up betul la tgk game ni. dah la xpaham,..minah depan ni xtau ke diam??tadi nak sangat duduk depan,..ingat nak la sangat tengok game tu kan,..siap halau orang suruh duduk tempat laen..last2 sibuk benar bukak gosip sesame sendiri....mate xde pun tengok padang..hilang focus betol laaa!<walaupun xpaham...jangan ingat saya x focus~tetaaaaapppp cuba memahami walaupun,...fail!> =D
Yeaaaa...itu dia ulasan orang 1st time tgk football...hehehe!yang pasti,.walaupun PennState tertinggal 0-21,..lepas tu PennState menyerang tanpa segan2,..dan yes!!!we did it!PennState won 35-21! We are....PENNSTATE!!!go PennState!as always,..Goodjob Nittany Lion! (^-^,) p/s:hero memang gitu,..awal2 warm up dulu...hahaha!

Halloween~!!! labu baki halloween on las Oct 31st.....layu dah pun kt umah jiran =)
p/s:saya rasa jiran saya kurang artistik.kamu rase x??


Gadis2 get ready~


For the sake of PennState, mari buat lion paw~


At Beaver Stadium of Penn State : see the crowd??nice~!


The tickets! Cost $40 for student.

Yeay~I'm coming to watch football n i got my cheek drawing!weee~;D



Warm up!


The Lion team


Prior to the game...Band & Gymnastic teams 

The game! PennState in Blue, Northwestern in white.

1st quarter...

The Lion being toasted over the crowd! 
2nd quarter...

Again....

And again.....

Saya lapar saya makan : Nachos with Cheese.
Goodies!!!yeay!
Menarik kan hujung minggu saya? Walaupun saya xpaham game ni, tapi saya layankan je... Kawan2 saya kata, "ape barang dok US xlayan football~" -->iye,..iye,..saya layan la ni walaupun saya xpaham.....hahaha! At night, we had a greaaaaaaaat 'kenduri'! Next entry saya cerita yea! (^-^,)


 
Copyright©Nur Amalina Mohd Zaman. All Rights Reserved. Powered by Blogger